Japonia a stiut intotdeauna sa iasa in evidenta. Ciocnirea dintre sociatatea traditionala japoneza si sutele de culturi si subculturi sociale a provocat adevarate trepidatii tectonice in toate domeniile creative. Moda, design-ul, activitatile sociale, comportamentul de zi cu zi, bucataria, toate au fost slefuite, mai mult sau mai putin, de acesta energie inepuizabila, izvorata din dorinta tinerilor de a construi o lume cat mai aproape de perfectiune. Iata cateva dintre aceste culturi si obiceiuri, unele putin bizare pentru noi cei obisnuiti cu plafonarea mioritica.
Otaku – tocilarii cu tupeu si mult simt estetic. Subcultura otaku s-a transformat intr-o nebunie, mai ales in ultimii ani. Multe elemente otaku sunt prezente in cultura pop contemporana. Cartierul Akihabara din Tokyo, acolo unde se afla cele mai multe cafenele cu chelnerite imbracate in menajere, este o zona foarte populara printre amatorii culturii Otaku.
Hosuto – Sau „hostesse masculine”, de un bizar inimaginabil, cu un stil unic, bine definit, putin ciudat pentru atunci cand intra in contact cu elementele din conservatorismul european. Uimitor, clientii primari de hosto sunt chiar hostesele. Toata aceasta lume se regaseste intr-o bizarerie circulara.
Uniformele – Japonezii poarta uniforme de la o varsta frageda. In foarte multe sfere de activitate si profesii, uniforma este prezenta pe tot parcursul vietii. Vara sau iarna, uniformele se adapteaza usor, cu mici detalii si elemente personalizate. Spre deosebire de studentii din Occident, japonezii nu sunt deranjati de purtarea unor uniforme în afara scolii. In comparatie cu un costum utilitar, uniformele scolare japoneze au devenit uimitor de populare, chiar iconice, în întreaga lume, mai ales dupa anii 2000.
Trenurile – Povestile feroviare au fost reinventate in Tara Soarelui Rasare. Japonia este un paradis pentru cei care iubesc sa calatoreasca cu trenul. Cei mai multi japonezii calatoresc cu trenul spre munca sau scoala, acesta fiind cel mai eficient mijloc de transport. Trenurile Maglev ating viteze de peste 600 km/ora, intr-o lume rapida in care punctualitatea a devenit un standard de excelenta.
Karaoke – O poveste muzicala care s-a nascut in Japonia si s-a propagat rapid in intreaga lume. Practic, toti japonezii se distreaza cu o sesiune de karaoke, la petreceri, in cafenele, in restaurante, hoteluri sau evenimente private. Localurile de Karaoke pot fi gasite în cartierele de divertisment din marile orase. In Shinjuku (Tokyo) sunt mai mult de 40 de locatii de karaoke. Orienteaza-te dupa カ ラ オ ケ pentru a gasi cele mai cool locuri de karaoke.
Onsen – Sunt locuri in care japonezii isi gasesc linistea si se relaxeaza dupa o saptamana de munca. O vizita la hot spring baths este intotdeauna binevenita. Reincarcarea bateriilor este esentiala in cea mai tehnologizata tara din lume.
Purikura – Cabinele foto decorate cu stickere si autocolante manga si anime sunt foarte populare in randul tinerelor japoneze. Toata lumea arata mai bine într-o fotografie purikura, unde editarea este regina frumusetii.
Hanami – Primavara este anotimpul in care toata lumea vrea sa se imprieteneasca cu natura. In aceste zile, petrecerile Hanami se tin in toata tara, in natura, la aer curat, printre flori si zambete cu petale. Doar invitatii pot lua parte la aceasta activitate introspectiva inedita.
Supereroii japonezi sunt capabili sa salveze intreaga lume, sa inca doua-trei lumi paralele, daca este nevoie. Armor din X-Men, Big Hero 6, Bushido, FUji, Kabuki, Jolt, Taki, Ultraman Taro, Ram sau Morita Jim, toti asteapta cuminti sa declanseze haosul peste o lume ratacita.
Street Fashion – Sau cultura vestimentara dusa dincolo de detalii, acolo unde finetea si eleganta au devenit argumente de zi cu zi. Japonezii sunt imbracati cool, diferit, atent. Pe strazile din marile orase nipone, exista un podium imaginar, folosit de toti cei care au simt estetic si aplecare catre moda.
As vrea sa inchid ochii pentru cateva clipe, sa uit de ploaia de afara, sa ma trezesc la Tokyo si sa va povestesc despre cum infloresc ciresii!