Stiu ca dupa ce am inceput povestea in prima parte, asteptati cu nerabdare sa va povestesc ce am facut si mai ales ce am vazut in cea de-a doua parte a calatoriei mele in 5 Terre, Edenul Italiei.
In a doua parte a calatoriei mele am luat un feribot din Monterosso si am coborat in Manarola. Este accesibil ca pret si are statie ca un autobuz in fiecare localitate de la mal atat pe un traseu scurt cat si pe unul extins.
Impanzit cu vita de vie, Manarola este faimos pentru vinul sau dulce Sciacchetrà, pe care – ce credeti! – l-am incercat si l-am adorat instant. Stiam de asemenea ca in Manarola poti vedea la tot pasul relicve medievale de neprețuit, fiind cunoscuta ideea conform careia Manarola este cel mai vechi dintre cele cinci… Cinque Terre. Am vizitat cat am putut de mult, peisaje pline de culoare – intr-adevar de poveste – si locuri incarcate de istorie si magie. Sigur ca am facut tone (!) de poze, ca doar ma stiti! Am incercat sa traversam mai departe pe Via del Amore, dar din pacate era blocata din cauza ca fusesera caderi recente de pietre. Stancile abrupte cu terase inguste ne-au descurajat sa traversam, insa nu ne-au oprit sa admiram, cu rasuflarea taiata, gradinile, stancile, casele, marea.
Am luat trenul pana in Porto Venere, unde cuvintele sunt prea putine si prea sarace ca sa descriu bogatia de culori si peisajele absolut superbe, cu toate acele mici case colorate din port care fac atractia locului. Sa nu uit sa va spun ca apa de azur ne-a insotit pe tot parcursul calatoriei noastre, lasand amintiri nepretuite!
Tot in Porto Venere am luat si pranzul, la un mic restaurant local. Totul a fost proaspat si original, preparatele erau dupa retete italiane autentice, exact asa cum imi plac mie.
Asa ca am luat feribotul, care este foarte acesibil la pret, si ne-am intors in Monterosso. Perfectiunea pe care o gasesti numai in cartile postale te inconjoara si chiar te copleseste! Peste tot sunt cladiri vechi si decojite in culori pastel, care iti raman lipite de suflet, odata cu strălucirea romantic in care se inveleste Cinque Terre la apusul soarelui.
Prin cel de-al cincilea Cinque Terre, Corniglia, am fost doar in trecere, este satul „liniștit” aflat in mijlocul lantului, construit deasupra unui promontoriu stancos la peste 100 m de mare, inconjurat de podgorii. Este singura așezare Cinque Terre care nu se bucura de acces direct la mare cu vaporasul, dar pe niste trepte abrupte poti ajunge in golful stancos. Strazi inguste si case viu colorate caracterizeaza aceasta asezare atemporala, care a fost mentionata in Decameronul lui Boccaccio. Pentru a ajunge in localitate, de la stația de cale ferata trebuie sa te aventurezi pe o scara de caramida cu 377 de trepte!
Inchei calatoria mea in Cinque Terre, cu un ramas bun, dar probabil ca nu pentru mult timp… Ma despart cu greu de aceste localitati absolut splendide, dar accesibile, cu ale lor peisaje superbe si de neuitat, cu mancarea si vinurile incomparabile. Promit sa revin in curand in Cinque Terre!
5 motive pentru care trebuie sa vizitezi si tu Cinque Terre
1. Pe primul loc sunt, fara indoiala, peisajele fantastice; pur si simplu trebuie sa le vezi, caci sunt indescriptibile!
2. Mancarea – ca in toata Italia, este uimitoare, dar cand vine vorba de preparate marine, nimeni nu sties a pregateasca mai bine, mai mult si mai creativ aceste feluri de mancare. Ingredientele vin direct din mare in farfuria ta, in special ansoa, pentru care este recunoscuta aceasta regiune.
3. Vinurile dulci, Sciacchetrà, nascute in Cinque Terre, cu gust dulce apropiat de cel al mierii, un amestec incomparabil mai multe soiuri de struguri. Nu le poti degusta nicaieri, decat aici!
4. Plaja aurie, apa de cristal, soare…
5. Peste tot gasesti ceva de admirat: de la vestigii istorice pana la minuscule restaurante si terase boeme.
Benvenuti a Cinque Terre!