Muzeul Nordic din Stockholm este gazduit de o cladire fabuloasa, aflata pe insula Djurgården, opera arhitectului Isak Gustav Clason, vizibila de la mare distanta datorita turnurilor cochete si a elementelor neosuedeze renascentiste. Aici poti sa vezi cum isi aranjau suedezii mesele, cum se imbracau, ce pantofi purtau, cum isi construiau mobilierul, casele, diferentele de trai dintre saraci si bogati, obiectele de zi cu zi din acele locuri.

Nu stiu cum exact sa descriu acest muzeu, decat ca gazduieste sub acelasi acoperis colectii de haine si moda, textile, mobilier si interioare, fotografie, arta populara, sticla si ceramica. Intr-un cuvant e o descriere a modului de viata suedez din secolul 16 si pana azi.
Nordiska museet gazduieste peste un milion si jumatate de exponate, articole exclusive, obiecte de o importanta covarsitoare pentru cultura si civilizatia scandinava. Colectiile, gestionate de fundatia Nordiska, reflecta viata suedeza, din secolul al 16-lea pana in prezent. Biblioteca detine mai mult de 250.000 de carti, reviste, brosuri, harti si cataloage de produse. O parte dintre acestea sunt accesibile publicului larg prin expozitii iar altele pot fi accesate prin alte mijloace.
Bineinteles ca expozitiile variaza, si daca la un moment dat puteai sa admiri o colectie impresionanta, si colorata as putea sa adaug, de vase de plastic din toata lumea, acum una dintre expozitiile muzeului este despre lumina nordica, si felul in care intunericul influenteaza modul in care nordicii isi aleg sistemele de iluminat. Interesant, nu? Interesant, dar si frumos, pentru ca trebuie sa spun ca toate corpurile de iluminat expuse sunt deosebite, si pare mai degraba un show room de la un magazin de design, decat o expozitie la muzeu. Dar, asta e Suedia, nimic nu este lasat la voia intamplarii.
In afara acestor expozitii sezoniere, mai sunt desigur si expozitiile permanente. Una dintre ele este cea a decorarii mesei. Mai precis, este vorba despre niste diorame, in marime naturala, care redau ca extrem de mare precizie felul cum arata o masa festive in Suedia, cum era decorata, dar si ce se servea la o asemenea masa. Cred ca poti sa petreci cateva ore studiind felurile de mancare, asezarea farfuriilor, maiestria cu care au fost realizate toate – pentru ca pare suta la suta real. Practic este o calatorie in timp, incepand din secolul 16 si pana in anii 50, ca sa fiu mai exacta.
Trebuie sa mentionez si diorama de Craciun – care este absolut splendida, si cea de midsummer, care este de asemenea deosebita.
Desigur, de impresionat va impresiona si expozitia dedicata caselor si interioarelor suedeze, cu mobilerul si designul interior aferente. Si expozitia dedicata traditiilor suedeze, si a originilor lor. Sunt atat de multe lucruri de vazut ca imi vine greu sa le enumar aici pe toate. Vizitati muzeul si veti vedea ca am crepitate.
Este un muzeu magnific, impunator, si foarte primitor. Vizita ar trebui sa se termine neaparat la restaurantul muzeului (loc nelipsit din orice muzeu suedez), unde puteti sa va delectati cu mancaruri traditionale suedeze, la preturi accesibile. Finalul perfect pentru o zi perfecta petrecuta la muzeu.
Cum ajungem la Nordiska:
Autobuz: 67, 69 and 76.
Metrou: to Karlaplan.
Feribot: to Allmänna Gränd from Slussen.
Tramvai: from Nybroplan.
Adresa:
Djurgårdsvägen 6-16
P.O. Box 27820
SE-115 93 Stockholm
Teledon: +46 (0) 8-519 546 00
Suedia
Muzeul este deschis zilnic, de la 10.00–17.00, (iunie–septembrie: 09.00–18.00).
Intrarea:
Adulti: 100 SEK
Copii / Tineri pana in 18 ani: liber
Miercuri 17.00-20.00 intrare gratuita (exceptamnd perioada iunie-septembrie).
Muzeul ofera, de asemenea, facilitati pentru conferinte si evenimente. Sala mare poate gazdui 1500 de persoane. Pe parcursul anului, Muzeul Nordic organizeaza frecvent evenimente culturale, prelegeri, tururi cu ghid, zile tematice, si ateliere de artizanat. Tot aici gasim un magazin de suveniruri si un restaurant tradional suedez.