In fiecare zi, pe strazile aglomerate din capitala nipona se desfasora cel mai interesant festival de moda din lume. Nimeni nu-l organizeaza dar participa toata lumea. Fetele Harajuku, cosplayeri, tinerii din Omotesando sau Shibuya, hipsterii care prefera tinute non-commerciale, hosuto, mori kei sau Lolita in formele sale pun-gotice, toate controbuie cu cate o picatura de culoare in acest ocean de creatie vestimentara.
Dar oare de unde se imbraca acesti oameni minunati ? Ce branduri prefera ? Cat de familiarizati suntem noi europenii cu cele mai importante trenduri de fashion din Tara Soarelui Rasare ? Voi incerca sa va prezint cateva din brandurile japoneze de haine de care am auzisem si alte cateva despre care am aflat mai multe in ultimele zile, in urma unui research amanuntit.
Cand vine vorba de moda in Japonia, avem tendinta de a ne gandi la kimonouri, hakama (acei pantaloni traditonali) sau yoroi-kabuto, costum pe care il vedem prin filme, cu armura si casca de protectie. Vom trata aceste aspecte vestimentare intr-o postare viitoare. Astazi, vom ajunge in Harajuku, pe Takeshita Dori, in Shibuya.
- Samurai Jeans – Este un brand premium, aparut undeva prin anii 90. Sunt renumiti pentru feulul in care accepta tendinte indrazente si pentru experimentarea cu coloranti si tesaturi inovatoare.
- Head Porter – Un brand renumit de haine si accesorii japoneze, infintat de Hiroshi Fujiwara, in 1998. Au o prezenta solida in zona de bagaje si accesorii (portofele, genti) dar sunt faimosi pentru produsele din nylon negru cu captuseala portocalie, intalnite prin toate mall-urile nipone.
- Cav Empt – Este un brand vestimentar japonez fondat de Sk8thing si Toby Feltwell, doi antreprenori cu radacini adanci in lumea modei. A fost popularizat de Pharrell Williams, in diferite aparitii media.
- Cecil McBee – Ofera o gama variata de tinute vestimentare pe care le poti purta la o iesire cu prietenii, la film, la restaurant. Preturile sunt rezonabile, targhetul fiind adolescenetele cu venituri medii.
- OriginalFake – Unul dintre cele mai cool branduri de haine japoneze. Lansat in 2006, ofera o gama larga de tricouri, hanorace, camasi, pantalorni si sepci, punandu-se accentul pe creativitate si originalitate.
Mai sunt cateva zeci, poate chiar sute de firme japoneze care imbina designul vestimentar cu idei creative de street fashion, branduri total necunoscute pentru multi dintre europeni. Apart from lowrys scoate in evidenta elemte simple din kawaii, Jeanasis se focuseaza pe tinute edgy, office wear, Rope’ Picnic s-a remarcat cu tinute kawaii vibrante, WEGO ne familiarizeaza cu tendintele de fashion din Harajuku, Lowrys Farm este de un imbietor casual feminin, Mercibeaucoup (parte din grupul Issey Miyake), Peco Harajuku reinventeaza culoarea si indrazneala in fashion, Satoru Tanaka si-a castigat locul bine meritat in randul brandurilor japoneze high-end, Kapital produce haine inca din anii 60, Ato Matsumoto produce incaltaminte tipatoare, Haversack reinventeaza stiluri vestimentare din perioada interbelica, Nonnative este cel mai bun loc de unde poti sa-ti cumperi haine japoneze cool, designerii Hysteric Glamour vin cu povesti noi despre stilul aniilor 70, Viridi-Anne by Tomoaki Okaniwa aduce un stil traditional curajos, Lepsim Lowrys Farm este foarte popular in randul femeilor de cariera, Pageboy, Beams+, Good Enough, Evisu, Onitsuka Tiger, Visvim, Kansai Yamamoto, Junya Watanabe sau Yohji Yamamoto, au contribuit la rvolutia noilor tendinte in design-ul vesimnetar japonez.
Cum sa comanzi haine online din Japonia ? Una dintre variante este Rakuten, un portal e-commerce care vinde produse japoneze din stocul propriu sau retaileri 3rd party. Costurile de shipping nu sunt incluse in checkout, vanzatorul iti va trimite costul final al comenzii pe email dupa finalizarea acesteia. Denimio se lauda cu free express shipping worldwide. Mai exista Yahoo.co.jp sau magazin mai mici, precum Nanamica sau Cotwo. Intra cu un translator bun, verifica marimile, inarmeaza-te cu rabdare si nu uita niciodata vorbele lui Lenin: cumparati, cumparati, cumparati!