N-am mai fost in Turcia de ceva vreme dar ultima mea vizita m-a facut sa m-am indragostit iremediabil de mancarea turceasca. Era frumos afara si m-am plimbat ore in sir pe stradute, pe langa moscheea Albastra, palatul Topkapî sau prin bazar si, aproape de fiecare data, eram ademenita de miresmele imbietoare ale mancarurilor traditionale turcesti. Am ramas cu o nostalgice culinara care nu se vindeca usor si trebuie alinata si alintata from time to time cu o baklava, un kadayıf sau un ceai turcesc aromat.
Am ajuns la Divan intr-o dupa-amiaza blanda de vara, cu gandul la soare si pofta de mancare. Locul arata foarte bine, este cel mai dragut Divan din cele trei la care am fost pana acum. Imi place ca este aproape de casa mea :), este ferit de traficul de pe Barbu Vacarescu si este decorat si aranjat cu mult bun gust si eleganta, cu obiecte de calitate, respectandu-si statutul de restaurant cu pretentii. Designul a fos conceput de Cristian Corvin, arhitectul care a realizat interiorul Divan-ului din Centrul Vechi si al Meze Taverna.
Bucataria turceasca a fost modelata de-a lungul secolelor de geografia si climatul divers dar si de istoria fascinanta a fostului imperiu. Traditiile culinare intruchipeaza numeroasele culturi din diferite regiuni ale Turciei de astazi, obiceiuri si practici arabe sau persane care s-au transmis din generatie in generatie. Bucataria turceasca autentica se mandreste cu un patrimoniu culinar bogat, cu preparate sanatoase, gustoase si savuroase, foarte multe dintre preparatele traditionale acum putem sa le degustam si in Bucuresti.
Painea nedospita din faina de grau, ayranul, preparate din linte, fasole, manthi, yufka, maslinele, pestele, mielul, frunzele de struguri sau apa de trandafir, patrunjelul, chimenul, oregano, piperul negru, boiaul de ardei sau menta, toate au fost incorporate in retele si dietele sanatoase de astazi.
Consumul de cereale, legume, carne, produse lactate si fructe a fost intotdeauna unul echilibrat. Köfte din Gediz, manti preparat dupa retete balcanice, kuzu tandır gatit dupa retetele vechi din Zonguldak, celebrii ardei rosii din Gaziantep, lahmacun de pe valea Kocaeli, börek de Bergama, maslinele verzi din Bodrum, caise uscate din Cappadocia, pilaf de hamsie din Trabzon, kebabul picant din Adana, miere de Kars (de la albinele care se hranesc cu macul de opium), menemen din İzmir, o baklava dulce din sudul Anatolia, pide – celebra pizza turceasca renumita in intreaga lume, meze de Porsuk, lokum din Adapazari sau mercimek köftesi de Kahramanmaras, toate sunt facute sa ne aduca aminte ca unele gusturi s-au nascut din traditii si au sfarsit in poezie.
Impreuna cu prietena mea mi-am dorit sa iau un pranz relaxat dar plin de arome. Meniul restaurantului Divan a fost influentat cu gratie de obiceiurile si preparatele culinare din fostul imperiu. De la kaimakul autentic din Anatolia Orientala sau savuroasa omleta din Malazgirt, menemen (omleta cu legume), peynirli menemen (omleta cu legume si branza) sau renumitul turk kahvalti – un mic dejun delicios cu omleta, carnati de vita, branza, masline, caimac, castravetii, rosii, ceai si miere.
Specialitatile mezeler sunt celebre pentru savoarea si diversitatea de gusturi. Aici ne gandim la rosii tocate, amestecate cu ardei rosu si verde, ceapa, patrunjel si condimente (acili ezme), crema de naut cu pastrama, hummus-ul cu muguri de pin din Uludag, havoc koftesi (chiftele din morcovi, caise uscate si muguri de pin), o salata de vinete coapte, cacik (crema de iaurt cu castraveti, usturoi si ulei de masline), nazuktan – piure de vinete cu menta si migdale, branza halloumi, beyaz peynir patlican – vinete coapte la gratar, umplute cu branza, usturoi si ulei de masline. La campitolul delicatese de poveste putem sa trecem si sigara boregi ( placinta cu branza sau carne de vita), yaprak sarma (sarmale in foi de vita), sucuk – carnati uscati sau sicak hummus, o specialitate din hummus cald si muguri de pin din Uludag.
Mancarea gatita cu ingrediente sanatoase este intotdeauna gustosa. Bucatarii de la Divan gatesc cu ulei de masline, patrunjel, legume si mirodenii dintr-o lume a viselor. Chiar si atunci cand mananci pe strada covrigi cu susan si usturoi, migdale prajite sau produse sezoniere precum maslinele, rodiile, smochinele sau muraturile crocante, sentimentul de satietate este insotit de-o poveste culinara care ne incanta si ne delecteaza de fiecare data.
Selu yemekler, mancarea gatita bazata pe arome si traditii culinare din cele mai indepartate colturile ale tarii. Putem incerca ciorba de linte sau de burta, vinete copate cu legume, musaca turceasca de vinete, vitel marinat copt in sos de legume, miel gatit cu ceapa si marar, o specialitate de carne de miel servita cu piure de vinete sau testi kebabi, o specialitate anatoliana preparata intr-un vas de lut special.
Celebrul kebab turcesc, facut din carne de miel si vitel amestecata cu mirodenii delicioase si perpelit deasupra unui gratar de carbuni, este unul dintre elementele reprezentative ale acestei bucatarii minunate. Aici putem scoate in evidenta kebabul iute cu carne de vita si oaie, kebabul cu fistic, cel cu carne de vita si oaie cu usturoi infasurat in lipie si servit cu sos de iaurt, kebabul cu vinete sau yogurtlu kebap. Putem continua aventura culinara cu cop sis (frigarui de vita si oaie), cotlete de berbec la gratar, sultan sis – frigaruie speciala de lapte cu legume. Toate acestea sunt parti dintr-o caravana de gusturi care pleaca din Menteşe sau Sakarya si se termina in zona mediteraneeana, in Teke sau Antakya.
Tot aici gasim si cele mai bune salate pentru o sanatate de fier, incepand cu cele clasice cu rosii, castraveti si patrunjel, salata verde sau morcovi si terminand cu o salata racoritoare de linte, menta si rodii.
Restaurantul este foarte bine locat, pe axa Aviatiei-Floreasca-Primaverii, vis-a-vis de Pescariu Sports & Spa, chiar langa Parcul Verdi. Poti ajunge usor si cu transportul in comun, in apropiere fiind statia tramvaiului 5 sau, pe Calea Floreasca, statia autobuzului 135.
Divan Barbu Vacarescu este ideal pentru grupuri, petreceri corporate, are table service si accepta rezervari. Mie mi-a placut mult si mi-am porpus sa-l vizitez de fiecare data cand o sa am drum prin zona si pofta de delicii turcesti 🙂
Restaurantul Divan
Strada Barbu Vacarescu 241A, București 077190
Telefon pentru rezervari: 031 640 4450
Program 10 PM – 2 AM