
O vizita la Stockholm, fie ca vorbim de un city break sau de o vacanta in toata regula, trebuie sa contina in program si o plimbare in Gamla Stan – centrul istoric al orasului. Dateaza din secolul 13, si este un amalgam de cladiri vechi (unele dintre ele chiar cu temnite medievale), toate colorate in nuante mai vii sau mai terne de galben, rosu sau portocaliu, cu stradute inguste si intortocheate, pavate cu piatra cubica, care in lumina calda a nordului ofera privelisti de neuitat.


Toate aceste stradute si alei te poarta catre atractia principala, si anume piata Stortorget, cea mai veche piata din Stockholm. Acolo este locul ideal sa bei o cafeluta, si sa te bucuri de o mica gustare – si spun mica pentru preturile nu sunt tocmai accesibile pentru un pranz in centrul vechi al orasului. Totusi, o cafea (pentru care suedezi au o mare pasiune) si un croissant sunt de ajuns ca sa te bucuri in voie de privelistea cladirilor cu acoperisurile tuguiate, si de muzica de strada care adauga la atmosfera.



Nimic nu este lasat la voia intamplarii in Suedia, dupa cum am aflat de la un localnic, nici chiar cantaretii ambulanti nu se pot aseza oriunde – primaria organizeaza un soi de auditii pentru a decide daca te ridici sau nu la standardele orasului, ca sa poti canta pe strada. Funny, nu-i asa?



In cazul in care va rataciti pe alei, asa cum mi s-a intamplat mie, nu disperati, ci mai degraba bucurati-va de faptul ca oriunde v-ati uita aveti ceva de vazut – centrul istoric al Stockholmului dateaza de la 1252 si este unul dintre cele mai bine pastrate situri medievale din lume. In plus, fiind vorba de Suedia, nu numai ca aveti ce vedea, ci si ce cumpara, pentru ca la ficare colt de strada mai intalniti cate un magazin de design, suveniruri si cate si mai cate. Deci, win win.

Totusi, ar trebui sa aveti pe lista cateva locuri importante, pe care sa nu le ratati, si astea ar fi muzeul Nobel, biserica Riddarholmen, si daca aveti noroc sa o gasiti, strada Marten Trotzigs, care este cea mai ingusta ingusta alee din Gamla Stan, avand numai 90 de centimetri.

Alt loc de vizitat ar fi Den Gyldene Freden (The golden Place), un restaurant recunoscut de Cartea Recordurilor Guiness ca fiind singurul din lume pentru care imprejurimile au ramas neschimbate inca de la deschiderea lui din 1722. Preturile sunt destul de piperate, dar daca va da mana, puteti savura un pranz in acest loc, care pare a fi o copie fidela a unei taverne de secol 18.

In cazul in care bugetul este limitat, nu disperati, Stockholmul este plin de tarabe si chioscuri – Korvkiosk-uri – care vand la preturi de nimic gustarea preferata a turistului dar si a suedezului de rand – korv. Adica un carnat prajit, care vine cu paine si mustar, si in unele locuri ceapa prajita. Ceva absolut delicios, menit sa potoleasca foamea chiar si pe un buget de austeritate.

Smaklig måltid! – Pofta buna! 🙂