Omul si-a dorit dintotdeauna sa zboare, sa prinda aripi, sa priveasca lumea de sus. Fie ca dorim sa plutim printre nori sau sa ne pierdem printre stele, inaltimile ne ajuta de fiecare data sa ne bucuram de panorame deosebite, de privelisti scaldate-n poezie.
Astazi vreau sa vorbim putin despre Tokyo, mai exact despre una dintre atractiile sale emblematice, Tokyo Skytree. Capitala Japoniei a fost impanzita cu zgarie-nori inca din anii ’50 ai secolului trecut. Tokyo Tower (333 de metri), Sunshine 60 (240m), Shinjuku Nomura (209m), Midtown Tower (248m), NTT Docomo Yoyogi Building (240m), Roppongi Hills Mori Tower (238m) sau Shinjuku Sumitomo Building (209m). Recordul de inaltime este detinut acum de Tokyo Skytree, cladire finalizata in 2012, cu o inaltime de de 634 de metri. Traditionalul japonez se imbina perfect cu arhitectura ultramoderna, cu tendintele hiper-futuriste care te duc cu gandul la filmele SF.
Tokyo Skytree este cel mai mare turn autoportant si a doua cea mai inalta cladire din lume, dupa Burj Khalifa din Dubai (828 de metri). Skytree este cel mai important turn de comunicatii radio-tv din regiunea Kantō, are un design neofuturist si a fost ridicat pe principul „Safety and Security”. Are o structura cilindrica si doua puncte de observatie, unul la 350 de metri (unde incap aproximativ 2000 de persoane) si altul la 450 de metri, care poate gazdui circa 900 de persoane. Podelele de sticla iti dau posibilitatea sa te bucuri de privelistea din strada sau iti dau fiori daca ai frica de inaltime sau mai stiu eu ce alte fobii.
Tembo Deck este putea inferioara, situata la 350 de metri si se intinde pe trei nivele. Aici ai ocazia sa te bucuri de panorame fantastice, mai ales daca iti place sa fotografiezi si ai la indemana un teleobiectiv. Ultimul etaj este prevazut cu ferestre inalte. Aici gasim unul dintre cele mai bune locuri pentru a te bucura de o vedera panoramica asupra orasului. La etajul din mijloc vom gasi cateva magazine de suveniruri si restaurantul Sky Musashi, care serveste mancaruri delicioase din bucataria franco-japoneza. Etajul inferior de la acest punct de observare este prevazut cu cafenele si cateva magazine de suveniruri. De aici, cu un al doilea set de lifturi putem ajunge la Tembo Gallery, situat la 450 de metri inaltime. Aici vom pasi pe o rampa in spirala care castiga inaltime pe masura ce inaintam. Totul in jurul nostru este din sticla iar inaltimea ametitoare ne faciliteaza o priveliste magnifica asupra regiunii Kanto. Aici, printre nori, vom atinge cel mai inalt punct vizitabil al turnului, la 451,2 metri.
Pentru ca se afla pe o falie seismica activa, rezistenta la cutremur a turnului a reprezentat un segment care a primit o atentie sporita din partea constructorului. Baza turnului Tokyo Skytree are o structura similara unui trepied. In partea centrala a fost inclus un ax ranforsat cu beton iar pilonii de baza sunt legati de o structura care coboara pana la 125 de metri sub nivelul solului. Turnul este prevazut cu amortizoare de ulei care actioneaza ca niste perne in timpul unui eventual cutremur. In plus, a fost integrat un sistem de amortizare care poate mentine centrul de greutate al cladirii si care poate absorbii pana la 50% din energia produsa de un seism puternic.
In Japonia nimic nu da cu virgula iar orice detaliu trebuie tratat cu migala. Tōkyō Sukaitsurī este prevazut cu doua sisteme de iluminare, Iki(maiestuos, elegant, sic) reprezentat de un albastru deschis si Miyabi(rafinat si delicat) care iese in evidenta prin-un mov cald. Turnul este iluminat cu o tehnologie LED de ultima generatie.
Tokyo este o metropola cu obiective turistice impresionante, un oras care nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum. Alaturi de Tokyo Tower, Tokyo Skytree a devenit un reper arhitectonic pentru turistii care se pot orienta prin oras dupa inaltimea celor doua cladiri simbolice. Situat pe malul raului Sumida, cum te uit din spre Asakusa, Skytree a devenit in scurt timp de la inaugurare una dintre cele mai importante cladiri din oras. Turnul face parte din complexul Tokyo Skytree Town care mai cuprinde restaurante, peste 300 de magazine, spatii verzi, locuri de promenada, Tokyo Solamachi, un planetariu si Acvariul Sumida.
Cum ajungem la Tokyo Skytree:
Intrarea in Tokyo Skytree se poate face la etajul 4 din Tokyo Skytree Town, situat in imediata aporopiere a Tokyo Skytree Station (fosta Narihirabashi). Poti ajunge si cu autobuzul de la Statia Tokyo (faci circa 30 de minute si costa aproximativ 520 yeni), de la statia Ueno (poti face cam 30 de minute si costa 220 yeni. De la Tokyo Disney Resort (45-55 minute, costa 720 yeni, un autobuz pe ora) sau de la aeroportul Haneda (50-70 minute, costa 920 de yeni, 1 autobuz / ora).
Orele de vizitare si pretul biletelor:
De luni pana vineri de la 8:00 to 22:00 (ultima intrare la 21:00)
-biletul de vizitare pentru primul observator de la 350 de metri este 2060 yeni
-turistii straini pot cumpara un „Fast Skytree Combo Ticket” (care iti permite sa vizitezi ambele etaje) cu 4000 yeni
-rezervarile se pot face pe internet cu minim doua luni inainte de vizita
-rezervarile pentru restaurantul Sky Musashi se fac cu 30 de zile in avans la telefon 03-3623-0634
Afla mai multe detalii despre acest obiectiv turistic fabulos aici.