oymyakon-yakutsk-gabriela-simion

Oymyakon – Capitala Gerului Siberian

Exista un loc pe lumea aceasta unde frigul, gerul si inghetul si-au dat mana pentru a vedea cat de departe pot impinge rezistenta omului la temperaturi crunte. Aici, in Oymyakon, temperaturile medii in timpul iernii sunt de -50 de grade Celsius, cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata fiind de minus 71,2 grade. In Yakutia este un climat subarctic extrem. Aici este cu adevarat Polul Frigului. Este atat de frig incat nu mai are sens sa injuri prezentatorul meteo pentru ca de la -20 de grade incolo nici macar nu mai e vina lui 🙂

peisaj-de-iarna-oymyakon-siberia-gabriela-simion

Oamenii s-au invatat cu temperaturi inumane. Oraselul are aproximativ 600 de locuitori. In Oymyakon, siberienii s-au adaptat unui stil de viata auster. Cerneala ingheata in stilouri, bateriile de descarca instant, ochelarii se pietrifica daca stai cateva minute pe afara. Solul este permanent inghetat. Este cel mai friguros loc de pe Pamant, unde oamenii se incalzesc cu amintiri calduroase si povesti luminoase.

iarna-pe-ulita-oymyakon-siberia-gabriela-simion oymyakon-vacanta-in-siberia-gabriela-simion

In Oimiakon nu se poate cultiva nimic. Gerul suprima orice forma de agricultura. Oamenii locului se hranesc in general cu carne de ren sau de cal, peste crud, diferite supe de carne, kasha, pirozhki, miel afumat. Pestele ramane mancarea de baza pentru siberini. Somonul afumat, delicatese precum Eekra (caviar), toate asigura aportul de proteine necesar pentru acest stil de viata spartan. Exista un singur magazin si o scoala, care nu se inchide decat atunci cand temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius.

oymyakon-yakutsk-gabriela-simion

Ne este greu sa ne imaginam de ce oamenii vor sa traiasca intr-un astfel de loc. Oamenii au inconjurat locurile cu caldura si le-au facut locuibile. Instalatia sanitara nu functioneaza cateva luni pe an din cauza inghetului. Masinile sunt tinute in garaje incalzite.

harta-oymyakon-siberia-gabriela-simion

De la Yakutsk la Oymyakon sunt aproape 1000 de kilometri. Poti sa faci 2-3 zile cu masina in conditii meteorologice normale. Gerul a creat aici o lume alba pe care o putem colora doar cu imaginatia noastra.

Fotografii: http://www.amoschapplephoto.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.