Specialitatile cu somon sunt preferatele mele in sezonul rece. Pentru ca tin la sanatate, prefer somonul salbatic pentru ca se hraneste in mediul sau natural si aduce un plus de gust si savoare in farfurie.
Am avut onorea sa particip la un masterclass dedicat tuturor celor pasionați de gusturile impresionante pe care marea le aduce în bucătărie, precum și importatorilor, distribuitorilor și reprezentanților din mediul Ho.Re.Ca.
Am fost gazda evenimentului organizat de Alaska SeaFood Marketing Institute iar masterclass-ul a fost susținut de Chef Patrizia Paglieri. Ea a prezentat o gamă largă de preparate, modalități de pregătire, expunere și integrare în bucătăria din restaurantele românesti pentru peștele sălbatic de Alaska – de la somonul sălbatic Keta și somonul roz, la Pollack de Alaska, codul negru și Sujiko, icrele somonului de Alaska. Somonul salbatic are culoarea portocaliu-rosu in mod natural, ca urmare a consumului de diverse crustacee iar somonul de crescatorie isi ia culoarea din cantaxantin, un colorant pe care il primeste in alimentatie.
Alături de nume importante din mediul HoReCa, import și distributie, ne-am bucurat cu prezența plină de culoare, Carmen Brumă, Elena Merișoreanu, Adina Buzatu și Florentina Opriș.
In cadrul evenimentului Anastasia Semenova and Tatiana Novikova, reprezentatntele Alaska Seafood Marketing Institute, ne-au prezentat detalii despre peștele sălbatic de Alaska vs. peștele de crescătorie.
- Peștele sălbatic de Alaska este mai sănătos decât peștele de crescătorie pentru că trăiește în apele sălbatice și nepoluate. Datorită alimentației naturale, nu are în compoziție antibiotice și nici hormoni de creștere. Acest lucru îl face potrivit pentru consum, atât în cazul copiilor cât și al femeilor însărcinate.
- Peștele sălbatic de Alaska este o sursă de proteine foarte ușor de asimilat, conține vitaminele D, B6, B12 precum si Fosfor, Fier și Iod. Conținutul de Omega 3 și lecitină, favorizează o bună funcționare a sistemului cardiovascular.
- Peștele sălbatic este ideal în curele de slăbire. Are mai puține calorii față de cel de crescătorie, care se întâlnește mai des în comerț. Cel de crescătorie este hrănit cu alimente care să faciliteze o creștere rapidă, nenaturală. Astfel, dacă 100 g de somon sălbatic are 150 de kilocalorii, un somon de crescătorie poate ajunge la 412 kilocalorii.
- Peștele sălbatic de Alaska are un gust mult mai fin decât cel de crescătorie, și se mulează mai ușor pe orice tip de prepararate, de la salate și supe, la paste și antreuri. Acest lucru se datorează alimentației sănătoase pe care acesta o extrage din natură, spre deosebire de hrana controlată din crescătorii.
Preparatele pe baza de pește sunt preferatele mele dar si in topul alegerilor de catre romani. Creșterea nivelului de infomare cu privire la beneficiile pentru sănătate pe care le aduce consumul de pește, a dus la o dezvoltare constantă, în ultimii ani, a importului de pește și fructe de mare în România.
Peștele sălbatic de Alaska, pescuit din apele pure ale oceanului are calități incontestabile, atât la nivel de gust cât și pentru sănătate, iar masterclass-ul “Alaska SeaFood – Waves of Flavor” ne invită să le descoperim/redescoperim împreună, să aflăm informații despre de ce este important consumul acestui tip de pește și cum putem extinde rețeaua prin care românii au acces la aceste produse.