In ultimii ani, Tokyo si-a propus sa reinventeze roata si sa ofere ciclistilor o infrastructura prietenoasa. Orasul nu se poate compara inca cu Amsterdam-ul sau Copenhaga dar face pasi mari in aceasta directie. Autoritatile japoneze au promis ca pana la startul Olimpiadei din 2020, Tokyo va avea 120 de kilometri de piste de biciclete.
Japonia s-a confruntat cu o problema familiara tarilor puternic industrializate. Economia si-a revenit relativ repede dupa Al Doilea Război Mondial si un boom economic din anii 60 i-a propulsat in topurile mondiale, alaturi de SUA si Germania. Numarul de masini a crescut rapid iar strazile orasului au devenit rapid un mediu ostil pentru ciclisti. In anii 70 au modificat Codul Rutier si au permis ciclistilor sa circule pe trotuar, alaturi de pietoni. Masura s-a dorit temporara dar este in vigoare si astazi. Locuitorii au inceput sa inteleaga ca bicicleta nu este un pieton mai rapid si un mijloc alternativ de transport.
Oamenii vor face sistemul sa mearga. Japonezii sunt punctuali, muncitori, rabdatori si creativi. Exista respect in trafic pentru ca oamenii sunt educati. In Tokyo, o idee buna isi gaseste repede aplicabilitatea in viata reala.
De cate ori nu ti-ai dorit sa ai o viata sanatoasa? Japonezii au integrat mersul pe bicicleta ca pe o forma de a face sport in fiecare zi. Ritmul de viata este schimbat in momentul in care ai o activitate fizica regulata zilnica. Cum ei sunt perfectionisti, au transformat si mersul pe bicicleta intr-o rutina zilnica ce ajuta longevitatea.
Fuji, Bridgestone, Kuwahara, Nishiki, Sugino sau Ikesho sant cateva firme japoneze care produc biciclete de ani buni. Shimano echipeaza bicicletele din intreaga lume inca din 1921. Parcarile subterane robotizate au aparut in mai multe zone din Tokyo, Kyoto si Yokohama in ultmii doi ani. Povestile pe doua roti sunt tot mai frumoase in aceasta parte a lumii. Atunci cand ajungeti la Tokyo inchiriati o bicicleta sau bucurati-va de privelistea oferita de japonezii care pedaleaza pentru un viitor respirabil.
Sursa foto: Radu Niculae
Frumoasa poveste despre Tokyo. Sunt curios cand vom putea scrie la fel despre Bucuresti si ai nostri, cand vom fi mandri de planurile si realizarile nostre.
ApreciazăApreciază