Ce trebuie stii inainte sa pleci in CHINA

Vrei sa pleci in China? Este acesta tara de pe lista ta de „TO VISIT”? Daca raspunsul tau este DA, atunci trebuie sa stii cateva lucruri inainte sa pleci. Am fost in China in luna Aprilie si m-am lovit de cateva lucruri, care iti pot strica vacanta, atat in Romania cat si in China.

#1 Despre VIZA pentru China

Desi in trecut viza putea sa fie luata foarte repede si cu putine documente si chiar de alte persoane (platite), in acest moment situatia a devenit destul de grea. Nu am treaba cu politica, dar se pare ca Romania face viata mai grea chinezilor ce au business-uri aici, si din acest motiv si China a inasprit procesul de acordare a vizelor romanilor ce vor sa calatoreasca acolo, mai ales in interes de afaceri. Stiu cazuri de oameni de afaceri ce mergeau des in China de ani de zile si anul acesta au fost refuzati la acordare….deci surprize…surprize 😦

Ce trebuie sa faci inainte sa mergi sa depui actele:

  1. Sa citesti acest GHID in detaliu
  2. Sa faci pozele solicitate dar doar in standardele de dimensiuni comunicate
  3. Sa completezi formularul V.2013 in cele mai mici detalii, nu lasati nicio informatie sa va scape, am vazut refuzuri doar pentru ca au zis ca e suspect ca nu au completat anumite raspunsuri. Va recomand sa printati formularul si sa il completati de mana. Initial, eu l-am redactat la calculator, dar mi-au spus ca este scris cu caractere de dimensiuni diferite si ca nu se accepta, 😦 in final l-am scris, din nou, de mana.
  4. Sa va duci de la ota 7:00 dimineata la Ambasada pentru ca altfel risti sa nu intri pe lista zilei si o sa stai degeaba acolo ore in sir. In prima zi am ajuns de la 9:15 si eram numarul 52, la ora 11:00 au anuntat ca or sa ia numai pana la nr 50 si ca in nici un fel nu am sa depun dosarul in acea zi. Restul celor prezenti la rand, cumva radeau ca ei erau pe lista de la ora 7:00 (lista initiala se face afara). A doua oara m-am dus dimineata, m-am pus pe lista si am intrat in cateva ore cu nr 21. Programul de depunere este doar intre 9:00 si 11:30.
  5. Daca iti este acceptat dosarul, la care trebuie sa ai grija, ca este posibil sa iti ceara invitatia in original trimisa prin posta cu semnaturi clare. Obligatoriu daca pleci in vacanta trebuie sa ai un traseu care sa vina ori de la agentie ori scris de tine cu fiecare zi unde mergi si in ce hotel stai. Daca mergi in interes de business trebuie sa ai acte care sa dovedeasca unde mergi si cu cine te intalnesti si ca esti angajat.
  6. Dureaza in conditii normale cam o saptamana pana se acorda pasaportul cu viza, atunci trebuie sa te intorci cu chitanta si taxa platita in acea zi la banca. Se poate platii la UniCredit si este o sucursala chiar pe strada din apropiera ambasadei.

#2 Despre INTERNET si SOCIAL MEDIA

Poate ca accesul la Google, What’s App, Instagram si Facebook vi se pare o normalitate in tara noastra si sunteti obisnuiti sa faca parte din viata voastra in fiecare moment in care doriti. Ei bine in China sunt INTERZISE…Da, da, interzise, nu este o gluma. Initial, am inteles ca nu o sa mearga Instagram si Facebook, cumva ma resemnasem si ma gandeam ca 10 zile fara retelele de socializare poate ca o sa ma linisteasca si o sa pot sa imi vad de calatoria mea, am sa revin in materiale detaliate despre Beijing, Xi’an si Shanghai. Ei bine cand am ajuns acolo am constatat ca nu merge nimic, nu conta daca aveai roaming, data sau wi-fi. Pur si simplu nu poti sa intri in nimic si in adoua zi eram deja in panica toata, nu puteam sa comunic decat prin ‘anticul’ mod…SMS 🙂

In final, am cunoscut cateva persoane care au reusit sa ma lumineze in partea de IT si reconectarea cu realitatea…mea 🙂

Trebuia sa instalez o aplicatie de VPN, sunt pentru telefon dar si pentru laptop, depinde de model. Eu am folosit ExpressVPN si Betternet. Au si oferte si pe 7 zile poti sa te folosesti de aplicatie gratis. O data instalata face conexiunea in alte tari si atunci cand ai wi-fi poti sa accesezi aproape in conditii normale roate retelele sociale si sa reinitiezi contactul cu lumea. Va ce moment sublim de fericire, ce sa ii fac sunt dependenta de ele.

Chinezii sunt aproape 1,4 miliarde de omuleti…..cativa ce sa zic, si au propriile lor retele de socializare si comunicare. Cea mai populara este WeChat si este folosita aproape pentru orice, inclusiv cumparaturi si plati. Este utila daca vrei sa ai acces la wi-fi in restaurante si alte locuri publice. As recomanda sa luati si o cartela cu numar de China, eu m-am trezit prea tarziu si nu am mai luat dar au zis ca totul este mai usor dupa.

#3 Despre MANCARE

Am auzit vrute si nevrute despre ce poti sa mananci in China…si sunt toate adevarate 🙂 dar sa nu exageram, pentru exista o mare doza de normalitate. Exista toate nebuniile de restaurante si poti sa mananci gandaci, pui cu cap si alte lighioane, dar eu cred ca tine foarte tare de cum alegi restaurantul si ce hotarasti sa comanzi. Daca nu esti insotit de un ghid trebuie sa tii cont ca majoritatea nu comunica in Engleza aproape deloc si din acest motiv o sa fie greu sa iti explice ce ingrediente are un preparat.

Iti recomand sa alegi restaurante cu meniu vizual, unul cu poze la fiecare preparat, doar asa iti poti da seama ce preparat vrei sa vezi in farfuria ta. Pentru ca in Thailanda m-au omarat cu cat de iute este totul, aci am mers pe safe mood si am ales multe legume si  chines dumplings.

Cei mai raspanditi sunt cu legume si carne de porc, carnea de porc este foarte folosita in retetele traditionale, dar pot sa fie si cu nenumarate alte ingrediente, fructe de mare, peste, legume, nuci si fructe. Am fost la un banchet de dumplings si am degustat 18 feluri diferite…..mi-a ajuns pentru o viata.

Dar revenit la mancare, poti sa mananci extraordinar doar sa fi atent unde alegi sa mananci si ce comanzi 🙂 China are o varietate fantastica de tipuri de bucatarii si in fiecare zona a tarii o sa intalnesti mai multe, unele toatal diferite.

Daca ajungi in Beijing trebuie sa incerci faimoasa rata „Peking Duck”, delicioasaaaaaa, pur si simplu salivez numai cand ma gandesc la ea 😋

Dar sa nu uitam de ceai, trebuie sa aveti si aceasta experienta, vestitele ‘tea house’ sunt superbe si puteti degusta nenumarate soiuri de ceai in multe moduri de preparare.

Sper ca aceste informatii sa-ti faca viitoarea vacanta mult mai frumoasa si sa te bucuri de tot ce poate sa iti ofere China, mie mi-a placut la nebunie, o sa vedeti in materialele urmatoare.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.