Excursie in Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Lisabona, O Vacanta de Poveste

Intre simpaticile tramvaie galbene care își croiesc drum pe toate pantele abrupte ale orașului, cladirile tapetate cu cele mai frumoase placi de faianta, vinul de Porto sau podul emblematic Vasco da Gama, nu stiu care ar fi principalul motiv pentru a vizita Lisabona. Cred ca pot spune fara sa greșesc, toate cele de mai sus, plus alte câteva comori, care fac din capitala Portugaliei un loc de poveste.

Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion
Seara in Lisabona

Bario Alto Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Cladiri Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Dimineata Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Excursie in Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Interior Tramvai Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Dar sa o luam cu începutul. Pentru mine cel putin, orice vizita la Lisabona trebuie sa înceapa cu cel mai pitoresc lucru, si anume plimbarea cu tramvaiul galben. Faimosul tramvai galben cu numarul 28 ofera un tur spectaculos al orașului, pentru costul unui bilet, adica 2.90 euro. Eu spun ca merita. Practic, micutul tramvai te duce prin cele mai frumoase cartiere, Baixa, Graça, Alfama si Estrela. Ce poti sa ceri mai mult de atât? Doar un loc la fereastra ca sa te poti bucura in voie de priveliștile pitorești. Tramvaiul pleaca din Praça do Martim Moniz (la nord de Baixa), o cursa completa dureaza 40 de minute iar biletele se cumpara in tramvai sau la automat. Tramvaiele vin la fiecare 11 minute, ultima cursa fiind la ora 9 seara. Sunt multe locuri pitorești de admirat, printre ele catedrala Se, catedrala Estrella, Santa Luzia…Dar lasand atractiile turistice majore la o parte, te poti bucura pur si simplu de arhitectura specifica acestor cartiere pline de farmec – Alfama, Baixa, Bairro Alto – peisajul te fura imediat (atentie sporita totuși in tramvai, hotii de buzunare pot fi la tot pasul).

Noaptea in Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Tramvai Vacanta Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Cum ziceam, sunt atât de multe lucruri de vazut in Lisabona, ca nici nu stii cu care sa începi sau sa termini. Pentru mine, un alt loc deosebit, este Ocenariul. Este cel mai mare Ocenariu indoor din Europa, si se afla Parcul Natiunilor (Parque das Nações), care face parte din expozitia Expo 98′. Este de-a dreptul surprinzator si încântator deopotriva sa te afli dintr-o data scufundat printre pesti si fel de fel de alte vietati pe care nu le-ai putea admira niciodata atât de aproape. Acvariile sunt imense, iar peste tot sunt amenajate bancute unde sa te poti odihni si sa îti imaginezi ca te-ai scufundat in ocean. Este o experienta de neratat, chiar daca un bilet de adult este cam piperat – 16.80 euro. Totuși merita, e o experienta copleșitoare si liniștitoare in același timp. Biletele se pot cumpara si online, si sunt cu 10% mai ieftine decât la casa. Copii pana in 3 ani nu platesc nimic, si este deschis in fiecare zi, inclusiv in weekend.

Oceanário de Lisboa, Portugalia, Gabriela Simion

Cute Oceanário de Lisboa, Portugalia, Gabriela Simion

Peste Galben Oceanário de Lisboa, Portugalia, Gabriela Simion

Vizita Oceanário de Lisboa, Portugalia, Gabriela Simion

Castelul Sao Jorge este un alt obiectiv de neratat in Lisabona. Situat pe un deal, castelul maur ofera niște priveliști încântatoare ale orașului construit pe șapte coline.

Castelul San Jorge Lisabona , Portugalia, Gabriela Simion

Tot de privelisti de neuitat veti avea parte si daca va aventurati in parcul Eduardo VII.

Mai sunt de mentionat Praca Do Comercio (situata lânga fluviu Tajo) – o piata care gazduia înainte de cutremur Palatul Regal Ribeira, podul Vasco da Gama (de o asemanare izbitoare celui din San Francisco) si Turnul Belem care se afla in apropiere, monumentul Cristo Rei – care se afla in Almada, de partea cealalta a râului Tajo, (asemanator celebrului monument din Rio).

Calatorie in Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Atractii Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Atractii Turistice Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Parc Peisaj Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Podul din Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Turnul Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Manastirea Jeronimo este iarași un loc pe lista oricarui turist care viziteaza Lisabona. Este situata tot pe malul râului Tajo, face parte al patrimoniului UNESCO, cu cladiri gotice impresionante, iar in doua dintre aripile sale gazduiește Muzeul National de Arheologie si Muzeul Maritim. Deci, aveti ce admira atâta pe dinafara cât si pe dinauntru.

Orasul Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Ca sa terminam cu lista locatiilor turistice, pentru cei pasionati de fotografie recomand Elevador De Santa Justa – un lift istoric, in Baixa, înca functional, de unde poti surprinde alte privelisti magnifice ale orașului portughez.

Elevador De Santa Justa Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Bineînteles, ca pentru amatorii de muzee mai sunt si multe alte atractii, cum ar fi MUDE – muzeul de design si moda, sau Museu Do Oriente, dar ramâne la latitudinea fiecarui turist sa decida ce viziteaza si ce nu.

Ar mai fi o mica „bijuterie”, ascunsa in spatele unei fatade pe Rua de S. Paulo (strada S.Paulo), si aceasta „bijuterie” este „Ascensor da Bica”. Un funicular din 1892, care înca mai transporta pasageri pe cea mai abrupta straduta – Rua da Bica de Duarte Belo, in vârful careia va așteapta o panorama draguta.

Ascensor da Bica Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Nu plecati de la Lisabona fara sa încercati creveti si orice fel de peste – sunt renumiti pentru asta. De asemenea, delicioasa este si caracatita prajita in ulei cu usturoi, cu garnitura de cartofi copti – Polvo à lagareiro.

Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Bineînteles ca sunt multe feluri de mâncare traditionale, si nu stiu daca are rost sa le însir pe toate aici. Sfatul meu pentru calatoria la Lisabona, lasati pașii sa va poarte atât in locuri turistice, cât si in locuri mai putin turistice, pentru ca nu stiti niciodata de ce surprize ati putea avea parte, culinare si nu numai.

Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Motive Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Locuinte Colorate Lisabona, Portugalia, Gabriela Simion

Si înca ceva, nu uitati de vin, in special cel de Porto, pentru care portughezii sunt renumiti. Savurati macar un paharel, pentru ca nu va avea niciodata același gust pe care il are in Lisabona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.