Orasul Penedo, Mica Finlanda din Brazilia, Gabriela Simion

Penedo, Mica Finlanda din Brazilia

M-am gandit sa va povestesc cateva lucruri despre atractii turistice mai putin cunoscute. Si, pentru ca timpul are prostul obicei de a fi ireversibil, ne vom intoarce pentru cateva clipe la inceputul secolului XX, undeva in Brazilia, pentru o poveste finlandeza.

Orasul Penedo, Mica Finlanda din Brazilia, Gabriela Simion
Penedo

Atunci, multi finlandezi credeau ca „febra tropicala” nu era o boala, ci mai degraba un leac. Se credea ca locurile calde, mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, aflate in mijlocul naturii, la aer curat, sunt cele mai sanatoase din lume. In acest sens, Toivo Uuskallio a calatorit cu familia din Finlanda in Brazilia, undeva prin anii 20, si a infiintat la Penedo o societate utopica vegana.

Erau oameni care doreau sa locuiasca in asezari ecologice, sa se bucure din plin de viata in mijlocul naturii, departe te tulburarile politice si religioase, departe de haosul urban. Comunitatea a luat nastere intr-o ferma din Itatiaia – primul parc national al Braziliei.

Penedo, Mica Finlanda din Brazilia, Gabriela Simion
Penedo Brazilia

Agricultura s-a dovedit a fi dificila in aceasta municipalitate din Rio de Janeiro, deoarece terenul a fost folosit anterior de catre cei care cultivau cafea, iar solul a fost deteriorar. Dar, dupa cativa ani de munca grea, colonistii finlandezi au ajuns în cele din urma sa cultive porumb, banane si citrice.

Casa Penedo, Mica Finlanda din Brazilia, Gabriela Simion
Penedo, Mica Finlanda

Finlandezii au reusit sa scrie o pagina interesanta de istorie braziliana. Au adus elemente finlandeze, precum sauna, care a devenit foarte populara in aceasta localitate. Dupa 1942, cand modul de viata agrar al coloniei a fost in cele din urma considerat nesustenabil, locuitorii s-au orientat spre turism. Trebuia gasita rapid o sursa viabila de venit. Comunitatea nu se mai putea hranii cu utopii!

Fotografii Penedo, Mica Finlanda din Brazilia, Gabriela Simion
Case in Penedo

Imediat dupa razboi, in Penedo au aparut cateva hanuri si hoteluri care au valorificat rapid tendinta turistica ascendenta. Colonistii finlandezi confenctionau covoare, decoratiuni handmade, haine, bijuterii traditionale, etc. Preparatele delicioase ale bucatariei finlandeze si dansul folcloric au devenit atractii regulate pentru turistii care vizitau aceasta comunitate.

Micuta Finlanda din Penedo poate fi vizitata si astazi, in Brazilia. Casele de aici sunt construite din busteni, ca-n Rovaniemi sau Lappeenranta, iar Mos Craciun primeste vizitatori pe tot parcursul anului. Penedo s-a nascut dintr-o utopie si a devenit o realitate turistica pentru miile de turisti care viziteaza localitatea in fiecare an.

sursa foto:Eduardo Pazos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.