TARTA CU LAMAIE SI BEZEA

Daca iti doresti sa te rasfeti cu un desert atunci trebuie sa alegi aceasta reteta.

DSC_2741

INGREDIENTE:

1. BLAT

180 g faina 000

100 g unt nesarat rece

1 galbenus ou

1 lingurita zahar tos

1 lingurita coaja de lamaie

1 lingurita apa rece

1

2. CREMA DE LAMAIE

100 g zahar tos

1 pliculet zahar vanilat

coaja 2 lamai

zeama 3 lamai

100 g unt nesarat

100 ml apa

2 lingurite de amidon (dizolvat in doua lingurite de apa)

5 galbenusuri ou

3. BEZEA

5 albusuri ou

250 g zahar pudra

1 lingurita zeama lamaie

un praf de sare

PENTRU SERVIRE

150 g fructe de padure (pentru decor si pregatirea unui sos cald)

PREPARARE

Pregatim toate ingredientele si le lasam la temperatura camerei pentru ~15 minute.

Pas 1 – Blatul de tarta

In robotul de bucatarie cu lame amestecam ingredientele, mentionate mai sus la blat, pana obtinem o compozitie omogena. Aluatul trebuie sa fie compact, neted si sa nu se lipeasca de maini. Formam o bila din aluat, o acoperim cu folie alimentare si lasam la frigider pentru 30 minute.

2

Dupa cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider si luam 2 bucati de pergament (suficient de mari cat sa acopere forma tartei), se pune aluatul intre ele cu foarte putina faina. Cu mana se preseaza foaia de pergament de deasupra.

5

Se foloseste sucitorul peste pergament pana ce foaia de aluat ajunge la dimensiunea dorita. Se pune foaia de aluat in forma tapetata cu unt in prealabil si se preseaza bine pe margine. Excesul de aluat ce depaseste forma este taiat.  Se fac gauri pe fundul blatului cu varful unei furculite si se adauga hartie de copt peste blat, adaugati boabe de fasole deasupra hartiei de copt cat sa acopere toata suprafata (previne cresterea excesiva a blatului).

3

Se introduce forma in cuptorul preincalzit 15 minute la 180 grade C si se coace pentru 15 minute dupa care se scot hartia si boabele de fasole. Se reintroduce la cuptor pentru inca 5 minute, blatul trebuie sa devina rumeniu.

4

Pas 2. Crema de lamaie

Intr-o oala de marime medie amestecam apa, zaharul tos si pe cel  vanilat, coaja si zeama de lamaie, untul si amidonul pana devin o pasta compacta dar nu lasam sa fiarba. Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza galbenusurile unul cate unul pana la omogenizarea completa a cremei.

Pas 3. Bezeaua

Se bat cele 5 albusuri cu un praf de sare si zeama de lamaie pana amestecul devine compact. Se incorporeaza zaharul praf si cel vanilat si se bat minim 10 minute pana ce toata compozitia devine lucioasa.

4. Montajul tartei

Peste blatul de tarta adaugati crema de lamaie si bezeaua, intre straturi puteti sa puneti fructe de padure (efect visual ridicat cand taiati o portie).

7

Reintroduceti in cuptor pentru inca 20 minute pana ce bezeaua devine aurie.

DSC_2721

5. Servire

Se scoate din cuptor si se lasa la temperatura camerei pentru minim 1 ora inainte de servire. Ca sugestie de prezentare/servire puteti folosi fructe de padure variate si un sos cald.

DSC_2740

Vezi reteta “Sos fructe de padure”

DSC_2728

DSC_2749

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.